Först ska bondbönorna spritas, sedan förvällas och skalas för att få bort den tunna skalhinnan. Precis som när man skållar och skalar mandel.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg bondbönor färska, orensade
1 l vatten
2 tsk salt
2 msk smör
1 vitlök klyfta
1 krm salt

Recept: Vitlökssvängda bondbönor

  1. Sprita bönorna ur skalen.
  2. Förväll bönorna i kokande, saltat vatten 2-3 minuter.
    Häll av vattnet. Spola dem snabbt i kallt vatten.
  3. Skala bort det tunna skalet. Kvar är då ca 5 dl bönor.
  4. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner pressad vitlök och salt.
  5. Blanda ner ärterna i smöret och rör runt precis före serveringen.

Gott till grillat kött, t ex karré och jordärtskocksgratäng med curry.

 

Ps. Ta hjälp av eventuella middagsgäster med förarbetena! Det är trevligt att sitta tillsammans vid trädgårdsbordet och sprita bönor!