Klassisk köttbit serveras med edamamebönor, mynta och fetaost – ett gott alternativ till pommes frites och bea. Prova också den krämiga polentan!

För 4 personer

Ingredienser

Vitlöksstekt tournedos

600 g oxfilé i bit
400 g frysta edamamebönor eller gröna ärter
2 msk olivolja
1/2 msk pressad citron
1 kruka mynta
200 g fetaost
1 msk rivet citronskal
2 krm + 1 tsk salt
1 krm + 2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta

Polenta

8 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl polenta
1 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

40 min

Vitlöksstekt tournedos med edamamebönor, mynta, fetaost och krämig polenta – gör så här:

  1. Lägg köttet i rumstemperatur ca 30 min före stekning. Tina och koka bönorna i lättsaltat vatten, ca 5 min. Grovmosa bönorna med en gaffel. Tillsätt olja och citronsaft.
  2. Plocka myntan och bryt fetaosten i mindre bitar. Blanda ner mynta, fetaost och citronskal i bönröran. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  3. Skär oxfilén i 4 jämnstora bitar. Stek dem i smör och olja tillsammans med en grovkrossad vitlöksklyfta till 55 grader innertemperatur för ett rosa kött. Ös köttet 2–3 gånger under tiden. Strö på 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt köttet vila ca 5 min före servering.
  4. Polenta: Koka upp mjölk och buljongtärning i en kastrull. Tillsätt polenta och sjud under omrörning tills den tjocknar och är krämig, ca 4 min. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt yoghurt, salt och vitpeppar.
  5. Fördela polentan på varje tallrik. Lägg på bönsalladen och köttet. Servera genast.