Vitlöks- och rosmarinmarinad till lamm

Recept på vitlöks- och rosmarinmarinad till lamm. Lamm är klassisk påskmat – och det möra köttet blir extra gott i en smakrik marinad. Vill du ha ett garanterat mört lammkött att sätta på spett ska du köpa utskuren färdigputsad ryggfilé. Den säljs ofta färsk och i vakuumförpackning. Det enda du själv behöver göra är att skära den i lagom stora bitar, krydda, smakmarinera och sätta på spett. Tänk på att lammet helst ska läggas i sin marinad en dag i förväg och att de vita torkade bönorna ska blötläggas ca 8 timmar före tillagning.

Annonsen laddas.

Vitlöks- och rosmarinmarinad till lamm

Lamm är inte det enda måstet på påskbordet – klicka här för vår stora härliga påskmeny med all mat till påsk du behöver!

1. Skär köttet i jämnstora bitar till grillspetten. Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en 3-liters frysplastpåse. Lägg i köttbitarna, blanda om ordentligt, knyt till och låt köttet marinera i kylen till nästa dag. Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten och låt stå till nästa dag.

2. Koka bönorna i nytt lättsaltat vatten som täcker väl. Har du fått tag på den stora platta sortens bönor räcker det ofta med en koktid på 30-40 minuter, i annat fall får du räkna med att koka bönorna ca 1 timme. Tänk på att de bara ska bli mjuka, ej sönderkokta.

3. Skålla, skala, kärna ur och skär tomaterna i bitar. Dela haricots verts rakt av och förväll dem 1-2 minuter. Skär fårosten i kuber och grovhacka rödlöken. Slå av kokvattnet från bönorna och blanda med tomater och haricots verts och ca 1 dl olivolja. Låt stå så under lock på spiskanten medan du grillar lammspetten.

4. Hetta upp en stor grill- eller gjutjärnspanna. Fördela lammköttet på grillpinnar (hugg av pinnarna om de är för långa – de måste få plats i pannan). Salta spetten lätt och pensla med en del av marinaden.

5. Grilla på ganska hög värme 1-2 minuter på varje sida beroende på köttbitarnas tjocklek, köttet ska helst vara en aning rosa inuti. Blanda ner fårosten i bönsalladen och lägg upp den på ett stort fat med de nygrillade spetten ovanpå. Strö över rödlöken och garnera med citronklyftor, vitlökssmör och eventuellt rosmarin. Servera omgående.

Recept från Allt om Mat