Vit sparriscrème med rom och citronkrutonger

En rätt som garanterat gör gästerna jublande lyckliga! Krämen serveras ljummen eller rumstempererad vilket innebär att den kan förberedas dagen innan. Ställ då fram den ett par timmar innan det är dags att äta och garnera precis inför serveringen.

1. Sätt ugnen på 150°. Skala sparrisen varsamt med sparriseller potatisskalare. Skiva den tunt och blanda med grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp och sjud tills sparrisen är helt mjuk, ca 5 min.
2. Mixa till en slät kräm med mixerstav eller i matberedare. Sila genom finmaskig sil, smaka av med salt och rör ner ägggulorna.
3. Häll upp i 6 ugnssäkra djupa tallrikar eller portionsformar som rymmer minst 1 dl. Ställ formarna i en långpanna, sätt in i nedre delen av ugnen och häll på varmt vatten upp till hälften på formarna. Grädda ca 30 min, ta ut och låt svalna.
4. Skär bort brödets kanter och bryt små bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i brödbitarna och rosta dem gyllenbruna och frasiga under omrörning. Häll upp i en skål och smaka av med salt, peppar, citronskal och gräslök. Låt svalna.
5. Skeda upp små ägg av rom på crèmen och strö på brödet runt om. Servera.

Recept från