Söt vit choklad, friska hallon och en kryddig sabayon blir en fin avslutning. Chokladsorbeten behöver göras dagen innan och förvaras i frys för att få rätt konsistens. Använd en vit choklad av bra kvalitet, gärna Valrhona.

För 4 person(er)

Ingredienser

Sorbet

3 dl florsocker
3 dl vatten
1,5 dl vermouth torr, t ex Noilly Prat
0,5 vaniljstång snittat på längden
200 g choklad vit
1 msk vodka

Sabayon

0,75 dl strösocker
0,5 dl vitt vin
2 msk citronsaft
4 stjärnanis
2 äggulor

Servering

200 g hallon färska eller lätt tinade
0,5 msk apelsinflarn
0,5 msk citronmeliss

1. Börja med sorbeten. Koka upp florsocker, vatten, vermouth och vaniljstång. Sjud 10 min. Hacka chokladen i grova bitar under tiden. Låt sockerlagen svalna något innan chokladen rörs i.
Låt chokladen smälta under omrörning. Blanda sedan i vodka och kyl sorbetsmeten i kallt vattenbad innan den körs i glassmaskin ca 20 min. Lägg över i skål och ställ i frys över natten.
2. Sabayon: Koka upp socker, vitt vin, saft av citron och stjärnanis i en liten kastrull. Låt svalna. Plocka bort stjärnanisen. Vispa i gulorna och sätt kastrullen i sjudande vattenbad. Vispa tills såsen tjocknar och blir fluffig.
3. Fördela hallon på tallrikar, lägg en sked sorbet över och häll sabayon runt om.
Garnera eventuellt med ett halvt apelsinflarn och citronmeliss.