Vit chokladmousse med rostad kokos, rabarbersorbet samt rabarbersoppa

Desserten kan förberedas helt och hållet och plockas fram ur kyl och frys när det är dags. Overheadfilm finns i butiker med kontorsmaterial.

1.Mousse : Blötlägg 1 1/2 gelatinblad i kallt vatten 5 minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa 2 dl grädde
fast. Smält chokladen i 1/2 dl grädde på svag värme. Rör försiktigt.
Ta kastrullen från plattan.
Låt gelatinbladen rinna av något och vänd ner dem i den smälta chokladgrädden.
2. Vänd ner äggsmeten i chokladblandningen.
Vänd sedan försiktigt ner grädden och rör till en slät mousse. Ställ moussen i frysen 15-20 minuter, sedan
i kylen tills den ska spritsas.
3. Overheadfilm: Klipp till två A4 ark overheadfilm i 6 bitar vardera, som är 10×10,5 cm. Forma cylindrar som går omlott en knapp cm och tejpa ihop. Ställ cylindrarna på ett plant fat, som ryms i frysen.
Spritsa ner moussen i cylindrarna.
Ställ tillbaka i frysen.
4. Sorbet: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka rabarbern i mindre bitar, socker, honung och vatten ca 10 minuter, tills rabarbern mjuknat. Sila, och tryck ut den mesta vätskan med baksidan av en sked. Ta upp
gelatinbladen och rör ner dem.
Låt kallna i vattenbad. Kör till sorbet i glassmaskin ca 20 min.
Ställ sedan i frysen till servering.
5. Soppa: Dela och öppna vaniljstången, koka den med vatten, rabarber och socker i en kastrull under lock 30 minuter.
Sila, och ställ soppan kallt.
6.Kräm:Koka rabarber i bitar, vatten och socker på svag värme, under lock, ca 10 minuter.
Sila och koka ihop till ca 1/2 dl.
Ställ kallt till servering.
7. Rosta kokosen i torr stekpanna under omrörning, tills
den får lite färg.
8. Mousse:Ta moussen ur frysen.
Lossa tejpen. Rulla den i kokos. Ställ tillbaks den i frysen till servering. Klicka på lite rabarberkräm vid serveringen.
Servera soppan i ett snapsglas.

Recept från