Vill man forma moussen till ägg kan man frysa desserten i en form under 4 timmar och skopa upp glassen med en matsked.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
150 g choklad vit
1 ägg
1 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche
1 msk Cointreau (apelsinlikör)

Passionssås:

2 passionsfrukter
1 ägg
1 apelsin, rivet skal
1 msk apelsinsaft färskpressad
0,5 dl florsocker

Chokladsticks:

50 g skalade pistaschnötter
1 tsk florsocker
1 tsk Cointreau (apelsinlikör)
50 g choklad mörk (70 %)

Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min.
2. Vispa grädden hårt. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den kallna. Blanda choklad och grädde under omrörning.
3. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggpöset i chokladgrädden tillsammans med crème fraiche.
4. Värm likören i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladet i likören. Rör ner blandningen i moussen. Fördela moussen i små glas. Kyl eller frys moussen ca 4 timmar.
5. Sås: Halvera och gröp ur passionsfrukten. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Sjud 2-3 min under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.
6. Sätt ugnen på 200°. Blanda pistaschnötterna med florsocker och likör. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna och grovhacka nötterna.
7. Hacka chokladen fint och smält 2/3 av den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner resten av chokladen och rör tills den smält. Klicka ut smala chokladstänger på ett bakplåtspapper. Tryck fast nötterna i chokladen. Ställ kallt för att stelna.
8. Fördela såsen på moussen och garnera med chokladflarn.