Vit chokladmousse med jordgubbar

Som en dröm i vitt med röda accenter.
Vi serverar moussen i engångsglas i plast som rymmer ca 1 dl. Dessa glas har en ihålig fot i vilken vi hällt jordgubbssnaps.
Det är viktigt att grädden är riktigt kall och att den inte vispas för hårt, rör heller inte för mycket i moussen när ingredienserna blandas samman.

1. Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp 6 dl grädde och slå den över chokladen. Rör med en visp eller en mixerstav till en slät kräm. Ta upp gelatinbladen och låt dem rinna av. Vispa ner bladen i den varma krämen. Låt krämen
svalna till rumstemperatur, högst 20°.
2. Vispa 1 1/2 liter grädde till skum och vänd ner i chokladen med hjälp av en slickepott. Blanda till en jämn kräm.
3. Vispa äggvitan med citronsaften och 1 1/2 dl av strösockret till maräng. Tillsätt resten av sockret medan du vispar. Det tar lite tid att få en fast maräng, men skålen ska gå att vända upp och ner.
4. Vänd ner chokladmoussen med stora tag och varsam hand i marängen med hjälp av slickepotten.
5. Häll ca 1/2 msk jordgubbssnaps i foten på varje glas.
Fördela moussen ovanpå. Använd gärna en spritspåse eller liknande. Det underlättar och blir jämnare fördelat utan kladd. Täck med plastfolie.
6. Ställ in glasen i frysen, de ryms på 1 1/2 fryshylla.
7. Serveringsdagen: Lägg gelatinbladen i blöt. Hetta upp saft och vatten. Låt gelatinbladen rinna av och smält dem i saften.
8. Sila limesaften innan den blandas med jordgubbssaften.
Låt geléet stå tills det får konsistensen som ovispad äggvita.
Ta fram glasen ur frysen och skeda över gelén.
Stick en ordgubbsklyfta i varje glas. Pensla eventuellt
jordgubbarna med lite gelé.
9. Låt moussen tina i kylen fram till serveringen minst 4 timmar.
I rumstemperatur tinar den på 1 timme.
10. Inför serveringen garneras moussen med lockar av vit choklad.
Dessa görs enkelt med hjälp av en potatisskalare.
Servera moussen med sked och sugrör. Sugröret kan behövas för att komma åt jordgubbssnapsen i botten.

Recept från