Vit choklad- och hallonmoussetårta med chokladtryffel

Den knapriga havrecrunchbottnen förstärker känslan av svenskt sommarkalas. Inuti det vita höljet döljer sig ett lager mörkt brun chokladtryffel som en kontrast till sötsyrlig hallonmousse och len vit chokladmousse.

1 timme och 40 min + 15 timmar i kyl och frys

1. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning. Tillsätt salt och rör till en jämn smet. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ i kylen tills den har en spritsbar -konsistens, ca 1 1/2 timme.

2. Havrebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg. Rita en ring med hjälp av en tårtring, 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt men spara ca 1 cm innanför kanten. Grädda mitt i ugnen tills den fått gyllenbrun färg, ca 15 min. Ta ut och låt kallna på plåten.

3. Klipp långa remsor, ungefär lika höga som tårtringen, av overheadfilmsplast. Tejpa ihop till en ring som passar innanför tårtringen. Lägg kakan på en skärbräda med bakplåtspapper. Sätt tårtringen över kakan (skär ev bort lite av kakan om den inte riktigt passar). Sätt plastringen innanför. Spritsa eller bred ut chokladtryffeln jämnt över kakan. Ställ i frysen medan hallonmoussen tillagas.

4. Hallonmousse: Passera hallonen genom en sil, mät till 1 1/2 dl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda hallonpurén med yoghurt, florsocker och limeskal. Värm ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i vätskan. Blanda ner i resterande hallon- och yoghurtblandning. Vispa grädden fast och vänd i hallon- och yoghurtblandningen. Låt stå i kyl ca 1 timme, tills den tjocknat lite.

5. Ta kakan ur frysen. Bred ut moussen över tryffeln. Ställ i kylen, ca 1 1/2 timme.

6. Vit chokladmousse: Finhacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp saften och stäng av värmen. Låt gelatinbladen smälta däri. Häll hälften av vätskan över chokladen och rör om. Häll sedan över resterande vätska och rör till en slät kräm. Tillsätt limesaften. Vispa grädden fast och vänd ner i smeten.

7. Klipp remsor av overheadfilmsplast, tejpa ihop dem till en ring och sätt den innanför kanten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ta kakan ur kylen och ta bort tårtring och plastring runt kakan. Lägg ett baklåtspapper i bottnen på formen. Lägg kakan mitt i och spänn fast ringen med plastringen innanför.

8. Fyll en spritspåse med slät tyll med mousse. Spritsa eller bred ut moussen längs sidorna och över tårtan. Se till att det kommer ner längs sidorna. Banka kakan lätt i bänken för att få bort luftfickor. Jämna till ytan med en slät stekspade. Ställ in i kyl ca 12 timmar.

9. Ta ut kakan och ta bort overheadfilmen. Släta till kanterna med en slät kniv doppad i hett vatten. Garnera med färska bär och eventuellt dekorationsströssel.

Recept från