Servera gärna bröd till, gott att doppa i den smakrika buljongen.

För 30 min

Ingredienser

Vinkokta musslor med fänkål och timjan

2 kilo blåmusslor med skal
1 kruka timjan
2 dl torrt vitt vin
2 fänkålsstånd (à 200 g)
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

1 kilo stora potatisar
2 msk rapsolja
1 tsk salt

30 min

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i grova stavar, blanda med olja och salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under tiden.

2. Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Repa -bladen från hälften av timjanen och lägg i grytan. Häll på vinet. Koka under lock ca 5 min. Sila bort fonden, men spara den. Kasta bort de musslor som inte öppnats.

3. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlöken i olja ca 2 min. Tillsätt tomatpurén. Fräs ytterligare 1 minut. Lägg i fänkålen och häll över musselfonden. Låt koka under lock ca 5 min.

4. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ta  hälften av musslorna ur skalen och vänd ner dem och musslor med skal i såsen. Klipp över resten av timjanen. Servera med potatis.