Vinbladen är inlagda i saltlag och säljs i saluhallar och butiker för utländska livsmedel. Dolmarna kan förberedas dagen före festen.

För 30 dolmar

Ingredienser

200 g vinblad inlagda

Fyllning;

1 gul lök
7 salladslökar
0,5 dl olivolja
2 dl rundkornigt ris (gröt)
0,5 dl bladpersilja hackad
0,5 dl dill finhackad
0,5 dl mynta finhackad, färsk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
5 dl vatten hett
0,5 dl olivolja
1 citron 2 msk pressad saft

1. Skölj vinbladen, koka dem 5 min i vatten och låt rinna av.
2. Skala och finhacka löken och salladslökarna. Fräs löken i olivolja. Skölj riset, rör ner det i löken med persilja, dill, mynta, salt, peppar och 3 dl vatten. Koka 5 min under lock. Låt svalna.
3. Fördela fyllningen på vinbladen (spara 5–6 blad), rulla ihop. Lägg rullarna tätt i en vid kastrull, tillsätt 2 dl hett vatten, så att det knappt täcker. Häll på olivolja och citronsaft. Lägg på 5–6 blad och täck med en tallrik.
4. Koka upp och sjud dem på svag värme 1 timme. Låt dem kallna i spadet.