Warak inab

Bör lagas minst en dag före, eftersom de ska serveras kalla. Rullarna kan även göras av inlagda vinblad, som finns i specialbutiker med mat från Mellanöstern. Inlagda blad bör sköljas i vatten innan de används. Potatis och tomat i botten av traktörpannan gör att det inte blir för hett samt ger smak och reder av kokvätskan.

För 30 st

Ingredienser

30 vinblad färska eller inlagda
175 g bladpersilja stora knippen
1 dl mynta färsk och hackad
3 tomater
0,5 gul lök
1 citron pressad saft
1,5 dl jasminris okokt
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm kryddpeppar mald

Till kokning:

3 msk olivolja
400 g potatis
2 tomater
0,5 citron pressad saft
1 tsk salt
3 dl vatten

1. Lägg de färska vinbladen i lättsaltat kokande vatten 1-3 min. Ta upp och låt rinna av i durkslag.
2. Finhacka persilja, mynta, tomat och lök. Blanda det med ris, citronsaft, olja, salt och kryddpeppar. Lägg ut vinbladen och fördela fyllningen på bladen. Vik och rulla ihop till fasta dolmar.
3. Skala potatis och skär i grova skivor. Skiva tomaterna. Bottna en traktörpanna med olivolja, potatis- och tomatskivor. Lägg dolmarna ovanpå. Häll över citronsaft, salt och vatten och lägg en tallrik över.
4. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock ca 1 timme. Låt kallna i pannan.