Vinbladsdolmar med tomatsås

En hel del pyssel är det att göra vinbladsdolmar, men de har en fin smak som tillsammans med citron, mynta och lagerblad känns Medelhavsvarm.

55 min + 40 min koktid

1. Hacka svampen. Hetta upp olja i en stekpanna med lock och fräs svamp och lök ca 3 min. Krydda med salt, peppar och citronskal. Blanda ner ris och häll på vatten. Låt koka under lock 5 min. Ställ åt sidan.
2. Skölj och sära på vinbladen och koka dem i rikligt med vatten under lock ca 10 min. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av, helst utbredda en och en.
3. Lägg ca 1 msk av svampblandningen på ett blad och rulla ihop med invikta kanter så att fyllningen inte ramlar ur. Gör samma sak med all fyllning och vinblad och lägg dem tätt i en stor stekpanna med lock.
4. Stick ner tunna skivor citronskal mellan dolmarna. Häll på olja och vatten och koka på svag värme under lock ca 40 min. Späd ev med mer vatten om det kokar torrt.
5. Sås: Skålla och skala tomaterna. Skär dem i bitar och lägg i en kastrull med vatten, lagerblad, buljongtärning och socker. Koka upp, låt koka 5 min. Vispa ner majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Koka tills såsen tjocknar. Blanda ner finhackad mynta strax före servering.
6. Servera vinbladsdolmarna varma med tomatsås, couscous och sallad.

Recept från