Vinbärskakor

Med svarta vinbär i smeten blir kakorna vackert och intensivt lila.

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller blanda snabbt ihop i matberedare.
2. Klä en ugnssäker form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i bottnen av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 min, tills degen börjar få lite färg.
3. Fyllning: Mixa vinbären fint med mixerstav eller i matberedare.
4. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären.
5. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 min, tills kakan har stannat. Låt svalna och lyft försiktigt upp kakan ur formen. Skär i rutor. Förvara svalt fram till serveringen.

Recept från