Viltpaté

Recept på Fredrik Erikssons viltpaté - en rådjurspaté med hasselnötter. Förutom på julbordet passar den här viltpatén också till danskt smörrebröd.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

400 g rådjurshals + 350 g urbenad,  eller -nacke
250 g rådjurslever eller grislever
400 g späck
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 knippa bladpersilja
1,5 dl hasselnötter
5 cl brännvin kryddat, t ex Nordguld akvavit
3 enbär
4 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
1,5 dl vispgrädde
2 ägg
25 g smör
3 lagerblad
6 timjankvistar

Garnering:

tunnskivad morot
gul lök i ringar
lagerblad
grönkål
flingsalt

Tillbehör:

cumberlandsås

1 timme  + 1 dygn i kyl + 1 1/4 timme i ugn

Viltpaté – gör så här:

  1. Koka 400 g rådjurshals i saltat vatten ca 1 1/2 timme. Ta upp och dela i mindre bitar.
  2. Grovhacka 350 g rådjursnacke, lever och späck. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Hacka nötterna.
  3. Mixa nacke, lever, späck, lök, vitlök och persilja i en matberedare. Krydda med akvavit, krossade enbär, salt och peppar.  Blanda grädde och ägg och rör ner det kokta köttet och nötterna. Låt färsen stå i kylen ca 1 dygn.
  4. Sätt ugnen på 150°. Lägg färsen i en smord form. Pensla ovansidan med smält smör. Lägg lagerblad och timjan ovanpå.
  5. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt  den kallna. Ställ en form med kallt vatten på patén så att den pressas, det är då lättare att skära patén i fina skivor.
  6. Skär patén i skivor och garnera med morot, lök, lagerblad och grönkål. Strö över flingsalt och servera patén med cumberlandsås.

 

Fler recept med: Buffémat, Jul, Korv och chark, Övrigt, Vilt