Rätten går också att laga med benfri kotlettrad eller fläskkarré. Stek då köttet till 60° för kotlettrad och 70° för karré.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 vildsvinsytterfilé bit (600 g)
1 msk smör

Tamarindglaze:

1,5 dl soja japansk
0,75 dl honung
1,5 msk tamarindpasta
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk chili, röd spansk peppar hackad

Potatismos:

1,2 kg bakpotatis Idaho eller stor mjölig potatis
50 g smör, rumstempererat
3 dl prästost riven lagrad
1-1,5 dl vin torrt vitt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Bönwok:

150 g sockerärter, färska eller
150 g haricots verts, färska eller frysta och tinad
1 msk olja neutral
50 g ärtskott
3 msk glaze

Vildsvinsytterfilé med bönwok och mos på ugnsrostad potatis

1. Sätt ugnen på 200°. Stick hål i skalet på potatisarna, lägg potatisarna på en plåt och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn ytterfilén runt om. Lägg den i en liten ugnssäker form.
3. Koka samman ingredienserna till glazen. Pensla köttet runt om med 1/3 av glazen. Sätt in en stektermometer i köttet och ställ formen bredvid potatisen. Stek i ca 30 min till 58° innertemperatur. Låt köttet vila under folie.
4. Värm vinet i en kastrull. Halvera potatisarna och skrapa ut det mjuka innehållet ner i en bunke. Blanda med smör, ost, vin, salt och peppar.
5. Strimla sockerärterna. Hetta upp oljan i en stekpanna, woka hastigt sockerärter och bönor. Häll på 3 msk glaze och vänd ner ärtskotten.
6. Skiva köttet. Forma moset till stora ägg, lägg upp bönorna och lägg köttet ovanpå. Servera resten av glazen till.