Vietnamesiska vårrullar

Recept på vietnamesiska (färska) vårrullar. Små fina rullar med räkor och glasnudlar på var sitt salladsblad, serveras som förrätt eller tilltugg. Lätta att ta i handen och dippa i kryddig sås.

45 MIN

Vietnamesiska (färska) vårrullar med räkor och glasnudlar — gör så här:

  1. Koka glasnudlarna ca 2 min. Låt rinna av. Skala och riv ingefäran. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda nudlarna med ingefära, limeskal, ca 1 tsk chili och fisksås
  2. Dela, kärna ur och skär gurkan i små stavar. Skölj böngroddarna. Skala och skär moroten i tunna stavar. Skala räkorna. Hacka myntan.
  3. Lägg ut 12 jämnstora salladsblad på ett fat. Fyll en form eller långpanna med kallt vatten. Lägg i ett rispapper i taget. Låt det ligga ca 1 minut, tills det blir mjukt.
  4. Lägg det mjuka, blöta papperet på ett blött underlag. Lägg på räkor, morot, gurka, glasnudlar, chili, böngroddar och mynta mitt på rundeln. Tryck ihop så att det blir lite kompakt.
  5. Vik in rispapperet mot båda kortändar så det ligger tätt.
  6. Vik över ena långsidan och rulla in så stadigt som möjligt. Lägg rullen på ett salladsblad. Gör likadant med resten av rispapperen och fyllningen
  7. Servera dem kalla att dippa i såsen Nuoc cham (se recept nedan).

TIPS. Förbered allt till fyllningen och arrangera runt arbetsytan så går det snabbt att fylla och rulla ihop vårrullarna.

 

Dipsås – Nuoc cham

  • Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå i kylen ca 30 min före servering.

Såsen innehåller hackade jordnötter. De går bra att utesluta. Thaibasilika kan bytas ut mot mynta eller koriander.

”Snygga små paket som passar perfekt till plockmat. Ingen tillagning, bara att riva, skära och vika.”

Charlotte Jenkinson, matredaktör

Recept från