Vietnamesisk nudelsoppa med frikadeller och kyckling

För några år sedan besökte jag Vietnam, som är ett spännande och vackert land. Vietnam är långsträckt från norr till söder och klimatet varierar starkt från svala kuster och höga berg till varma fuktiga floddeltan och torrare inland. Den vietnamesiska maten är också mycket god och hälsosam med nästan inga mjölkprodukter
och mycket lite fett. Nudelsoppa lagas överallt och variationerna på den tycks oändliga. En av våra första dagar, en gråkall morgon i Hanoi, åt vi varm nudelsoppa på en av de många traditionella små hål i väggen-restaurangerna, sittande på små minipallar på trottoaren. Detta är frukost i Vietnam och soppan värmde gott. Längre söderut i landet åt vi andra sorters nudelsoppa, ibland med räkor i, ibland med små pastaknyten, men serverade på samma sätt. Man tar en skål och lägger i kokta nudlar, frikadeller, kyckling och grönsaker och häller sedan på het buljong. Därefter smaksätter var och en sin soppa med chili, lök, lime, koriander och fisksås. Fisksås finns alltid till hands och är det som ger sältan. Lite fusk har jag gjort i denna Köksskola – jag tog färdig kycklingfond i stället för att koka kycklingskrov eller hel kyckling. Den ambitiöse kan naturligtvis göra en riktig buljong, men den här genvägen blir minst lika god och sparar en hel del tid. Den här nudelsoppan är ett slags blandning av de soppor vi åt under våra dagar i Vietnam.

Annonsen laddas.

1 Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.
2 Blanda färsen med salt, räkpasta, riven lök, riven eller pressad vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du gör bollarna.
3 Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål.
4 Skär kycklingköttet i mindre bitar. Koka det i samma buljong ca 10 min. Ta upp köttet med hålslev och lägg det i en skål. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
5 Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och ansa pak choi, strimla salladslökar, finstrimla pepparfrukter, skär lime i klyftor och hacka koriander.
6 Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, kokt kycklingkött, frikadeller och pak choi. Häll på het buljong.
7 Var och en kan vid bordet smaksätta sin soppa med salladslök, chili, pressad lime, koriander och några stänk fisksås. Servera med ätpinnar och sked.

Recept från Allt om Mat