Brödet kan skilja lite i färg mot bilden beroende på vilket mjölmärke man bakar med. Provköket bakade med Saltå kvarns mjöl.

För 6 kakor

Ingredienser

12 g jäst
2,5 dl vatten kallt
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl rågsikt
3 dl rågmjöl (150 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
rågsikt och rågmjöl, till utbakning

1. Sätt ugnen på 200°. Smula jästen i en bunke. Häll på det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en fast deg. Låt degen vila i kylen ca 10 min.
3. Dela degen i 6 bitar och forma till runda bullar. Kavla ut till rektangulära kakor, ca 20 x 28 cm, på rejält mjölad arbetsbänk. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Vänd bröden och grädda ca 5 min på andra sidan. Låt bröden kallna på galler.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt