Under Motala Verkstads glanstid var färsksaltad gurka ett stående pålägg för arbetarna under sommartid. Sältan kunde säkert behövas i det tunga verkstadsarbetet när värmen blev för hög. Även i dag smakar det förträffligt med denna färsksaltade delikatess.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 kg slanggurka eller Västeråsgurkor
1 tsk dillfrö eller färska dillkronor
10 svartvinbärsblad väl sköljda

Lag:

2,5 l vatten
1 dl salt
1,5 msk strösocker
1 msk ättiksprit 12 %

1. Koka upp lagen, låt den kallna. Skrubba och skölj gurkorna noga. Stick varje gurka på några ställen. Halvera slanggurkan.
2. Varva gurka, dillfrö och vinbärsblad i en stor glasburk. Häll på lagen. Sätt på lock. De är klara efter tre dagar och håller sig ca 1 vecka. Förvaras i kylskåp.

Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Smårätter, Svenskt