Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom

Moussen blir en liten smakexplosion i munnen till den lena fisken.

40 min + 1 1/2 dygn i kyl

1. Gravning: Krossa pepparkorn och enbär i en mortel eller kryddmixer.
Blanda peppar och enbär med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och strö resten av kryddblandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg gärna på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn.

2. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Riv osten fint. Värm grädden till 65 grader. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen
och låt smälta i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.

3. Häll smeten i en form, ca 8 x 20 cm, klädd med plastfolie. Låt stelna i kylen 4–6 timmar.

4. Romcrème: Blanda crème fraiche och rom.

5. Skär fjällrödingen i tunna skivor. Skär moussen i .tta rektanglar. Vänd bitarna i gräslök före servering. Fördela lax och mousse på tallrikar. Klicka romcrèmen bredvid och toppa med löjrom.

Recept från