Recept med fjällröding. Moussen med västerbottenosten blir en liten smakexplosion i munnen till den lena fisken.

För 8 pers

Ingredienser

Röding

1 rödingfilé med skinn (300 g) som varit fryst i minst 3 dygn

Gravning

1 tsk hel vitpeppar
1 tsk enbär
2 msk strösocker
1 1/2 msk salt
1/2 knippa dill grovhackad
1/2 kruka timjan grovhackad
1 1/2 msk gin

Mousse

2 gelatinblad
75 g västerbottensost
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl hackad gräslök

Romcrème

1/2 dl crème fraiche
40 g kalixlöjrom

Garnering

40 g kalixlöjrom

40 min + 1 1/2 dygn i kyl

Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom — gör så här:

  1. Gravning: Krossa pepparkorn och enbär i en mortel eller kryddmixer.
    Blanda peppar och enbär med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och strö resten av kryddblandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg gärna på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn.
  2. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Riv osten fint. Värm grädden till 65 grader. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och låt smälta i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en form, ca 8 x 20 cm, klädd med plastfolie. Låt stelna i kylen 4–6 timmar.
  4. Romcrème: Blanda crème fraiche och rom.
  5. Skär fjällrödingen i tunna skivor. Skär moussen i .tta rektanglar. Vänd bitarna i gräslök före servering. Fördela lax och mousse på tallrikar. Klicka romcrèmen bredvid och toppa med löjrom.