Lyxa till laxen med nordiska smaker av västerbottenost, kräftor och löjrom. Rätten går utmärkt att förbereda och passar bra att serveras med ett mos smaksatt med dill.

För 4 portioner

Ingredienser

4 laxfilé portionsbitar à 150 g
1 tsk salt
50 g löjrom
dill

Fyllning:

170 g kräftstjärtar avrunnen vikt
3 msk crème fraiche
3 msk majonäs
1 dl västerbottensost riven
2 msk dill hackad
0,5 krm kajennpeppar
flingsalt

Västerbottenslax med kräftor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar.
  2. Hacka kräftorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Hit kan du förbereda.
  3. Baka laxen i mitten av ugnen 12–15 minuter. Toppa med en klick rom och garnera med dill.