Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en riktig klassiker. Här är ett recept på en sagolikt god och krämig västerbottenpaj.

Västerbottenpaj Receptbild - Allt om Mat
Stewen Quigley

Västerbottenpaj

Ingredienser 6 - 8 bitar

Pajdeg
125 g smör
1 st ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Västerbottenpaj
300 g västerbottensost, riven
3 st ägg
1 dl mjölk
2,5 dl mellangrädde
salt
vitpeppar

Västerbottenpaj

1. Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
8. Servera pajen ljummen.

SE ÄVEN

Goda förrätter med västerbottensost

Ryska blinier med löjrom

Godaste efterrätterna med choklad

 

Just nu: 4 nr av Allt om Mat + 2 Rörstrandsskålar + kniv från Fiskars + digital köksvåg för bara 99 kr. Klicka här!

Recept från