Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en riktig klassiker. Här är ett recept på en sagolikt god och krämig västerbottenpaj.

Västerbottenpaj Receptbild - Allt om Mat
Stewen Quigley

Västerbottenpaj

Ingredienser 6 - 8 bitar

Pajdeg:
0,5 tsk salt
125 g smör
1 st ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning:
3 st ägg
1 dl mjölk
2,5 dl mellangrädde
300 g riven västerbottensost
lite salt och svartpeppar

1. Pajdegen:Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
8. Servera pajen ljummen.

Tips: Läckraste lax-recepten till påsk

Tips på vin till festmaten och flera goda recept! 4 nr + glas från Iittala för bara 98 kr. Klicka här!

Just nu: 4 nr av Allt om Mat + 2 Rörstrandsskålar + kniv från Fiskars + digital köksvåg för bara 99 kr. Klicka här!

Recept från