Västerbottenspaj som blir extra god med färska örter. En västerbottenspaj för alla tillfällen. Bra som påskmat, till jul, kräftorna och midsommar.

För 8 personer

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:

3 ägg
2 dl mellangrädde
150 g västerbottensost riven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:

0,25 kruka färsk oregano eller timjan

Västerbottenspaj med örter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda snabbt degen i en matberedare och klä en 24 cm pajform och ställ den kallt 30 min.
  3. Nagga bottnen och förgrädda pajskalet 10 min.
  4. Vispa ägg och grädde, tillsätt ost, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25 min tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
  5. Servera den varm eller ljum garnerad med färska örter.

Att dricka till västerbottenspaj

Schloss Vollrads Riesling trocken 2009, Rheingau, Tyskland (t) 99 kronor.
Ungt, friskt och attraktivt med lätt blommighet, krispiga äpplen, mineral och markerad aptitretande fruktsyra.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Buffé, Fest, Jul, Kräftskiva, Övrigt, Pajer, Påsk, Student