Västerbottenspaj är gott att servera på tapastallriken, eller till rökt fisk eller skinka som en hel rätt med fräsch sallad till. Skärs pajen i riktigt smala bitar, som på bilden, räcker den till ca 20 bitar. Perfekt förrätt.

För 8 bitar

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g smör kallt
1 ägg

Fyllning

300 g västerbottensost grovt riven
2,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
6 äggulor
0,5 vitlök klyfta, pressad
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Västerbottenpaj

1. Pajdeg: Blanda vetemjöl, salt och smör i matberedare eller finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diam, och ställ i kylen ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Förgrädda pajskalet 10-15 min i mitten av ugnen.
4. Fyllning: Blanda alla ingredienser. Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25-30 min på nedersta falsen.