Vårsallad med rökt abborre

Fisken röks i en aburök med alspån i botten. Det går självklart även bra att röka annan fisk, alternativt köpa färdigrökt.

20 min+15-20 min i röklåda

1. Krydda abborrarna invändigt och på utsidan med grovsalt. Fyll bränsle­hållaren med t-sprit och strö ut ett tunt lager alspån på brickan. Lägg abborrarna på gallret och sätt ihop röklådan. Tänd på t-spriten och ställ den under ­röklådan. Rök abborren 15–20 min,  till 65 grader innertemperatur. Låt svalna.

2. Ta bort skinn och ben och dela abborrköttet i mindre bitar. Smaka av om fiskköttet behöver saltas.

3. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen 8 min. Spola dem i kallt vatten, skala och skär dem i klyftor.

4. Ansa morötter och sparris. Skär dem i 2 cm breda bitar. Koka morötterna i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Lägg sparrisen i kastrullen och låt koka ytterligare 1 minut. Häll av vattnet och kyl primörerna snabbt i isvatten.

5. Ansa och skiva den färska löken. Skär potatisen i klyftor. Ansa och halvera ­rädisorna.

6. Blanda ihop samtliga ingredienser ­till dressingen och blanda den med
grönsakerna. Lägg ut salladsbladen på ett fat och lägg på grönsakerna. Toppa med abborren och servera.

Recept från