Låt gurkan ligga en stund i ättikslagen för bästa smak.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g varmrökt lax

Jordärtskockspuré

800 g jordärtskockor
2 dl mellangrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt

Inlagd gurka

0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 krm gula senapsfrön

Citronsenap

0,5 dl skånsk senap
1 citron rivet skal
1 tsk citron pressad

Tillbehör

kokt potatis

1. Inlagd gurka: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och senapsfrön så att sockret löser sig. Låt kallna. Skala gurkan och skär den i tunna skivor på längden. Lägg dem i ättikslagen.
2. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Skär skockorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Koka skockorna under lock tills de är mjuka. Mixa till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt.
3. Senap: Blanda senap, citronskal och  citronsaft.
4. Dela laxen i 4 portionsbitar och servera med jordärtskockspuré, inlagd gurka, citronsenap och kokt potatis.