Varm skaldjurssallad

Här kan man låta fantasin flöda och använda de skaldjur man vill ha. Vi har valt havskräftor, räkor, blåmusslor och hjärtmusslor. Skaldjuren ska helst serveras oskalade så att varje gäst själv får skala sina skaldjur.

1. Skrapa blåmusslorna rena under kallt vatten. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot diskbänken. Lägg hjärtmusslorna i en bunke med vatten så att eventuell sand försvinner. Skölj dem därefter ytterligare några gånger i kallt vatten.
2. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och löken. Fräs i smör i en kastrull på medelvärme 3 min utan att det tar färg.
3. Tillsätt blåmusslorna samt 1 dl vitt vin. Låt alltsammans koka upp och låt musslorna koka under lock tills de öppnat sig, ca 5 min. Ta upp musslorna och koka därefter hjärtmusslorna, i samma spad, men bara 2–3 min.
4. Ta upp musslorna ur spadet och lägg dem i en bunke. Släng de musslor som inte öppnat sig efter kokning. Spara spadet.
5. Häll spadet i en kastrull. Tillsätt hummerfond, salt, socker, cayennepeppar och grädde. Koka samman ca 5  min.
6. Fräs musslor och havskräftor hastigt i olivolja i en stor djup stekpanna. Tillsätt räkor och frisée sallad. Häll musselfonden över skaldjuren. Låt alltsammans bli varmt. Servera på ett stort fat. Garnera med timjan och citronklyftor.

Recept från