Recept på varm pastasallad med citronbakad lax. En festrätt för två. Pastasalladen kan göras i förväg och serveras kall. Den ugnsbakade laxen kan ersättas med rökt eller gravad lax.

För 4 person(er)

Ingredienser

200 g lax skinn- och benfri
1 tsk citron rivet skal
2 krm salt
2 krm svartpeppar nymald
2 l vatten + grönsaksbuljongtärningar
140 g minipasta t ex penne
100 g broccolibuketter frysta
100 g haricots verts frysta
6 rädisor
1 msk olivolja
2 vitlök klyftor, pressade
2 msk citron pressad
1 msk kapris
0,5 tsk salt
1 krm peppar

Varm pastasallad med citronbakad lax – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Halvera laxfilén, lägg i ugnssäker form, gnid in det rivna citronskalet på filéernas ovansida. Strö på salt och peppar. Stek i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  2. Koka upp vatten och buljongtärningar. Häll i pastan, koka upp och koka 2 minuter. Tillsätt broccolibuketterna och koka ytterligare 2 minuter. Tillsätt haricots verts och koka ytterligare 2 minuter.
  3. Ansa rädisorna och lägg dem i pastakoket, rör om och häll av vattnet.
  4. Sätt kastrullen på plattan, häll i olivolja och pressa i vitlöken.
    Vänd ner pastablandningen i den varma vitlöksoljan, smaka av med pressad citron, kapris, salt och peppar. Servera genast med ugnsbakad lax.