Varm gulbetsssallad med prästost, smörgåskrasse och ättikssmör

Bufféns vackraste rätt?  Passar lika bra till räkorna som till prinskorvarna.

1 timme

1. Skrubba betorna noga under rinnande vatten. Koka de gula betorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är riktigt mjuka. Skala dem under rinnande kallt vatten med fingrarna. Skär dem i klyftor.
2. Skala och hyvla rödbetan tunt, gärna på mandolin eller med osthyvel. Lägg i iskallt vatten tills skivorna är krispiga.
3. Ansa och finhacka purjolöken. Bryn smöret och sila över det i en ren kastrull. Koka purjolöken i smöret ca 2 min.  Tillsätt ättiksprit och krydda med salt.
4. Fördela de ljumma gula betorna på ett uppläggningsfat. Stick i rödbetsskivorna. Riv eller hyvla över osten. Fördela purjolökssmöret och pistaschnötterna på gulbetorna. Klipp över smörgåskrassen och vrid över peppar. Strö över flingsalt och servera.

Recept från