Bufféns vackraste rätt?  Passar lika bra till räkorna som till prinskorvarna.

För 10-12 person(er) på buffé

Ingredienser

750 g gulbetor
1 rödbeta
1/4 purjolök
50 g smör
1/2 msk ättiksprit (12 %)
2 krm salt
75 g extra lagrad prästost
1/2 dl saltade pistaschnötter
1 ask smörgåskrasse
1 krm nymald svartpeppar
1/2 tsk flingsalt

1 timme

1. Skrubba betorna noga under rinnande vatten. Koka de gula betorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är riktigt mjuka. Skala dem under rinnande kallt vatten med fingrarna. Skär dem i klyftor.
2. Skala och hyvla rödbetan tunt, gärna på mandolin eller med osthyvel. Lägg i iskallt vatten tills skivorna är krispiga.
3. Ansa och finhacka purjolöken. Bryn smöret och sila över det i en ren kastrull. Koka purjolöken i smöret ca 2 min.  Tillsätt ättiksprit och krydda med salt.
4. Fördela de ljumma gula betorna på ett uppläggningsfat. Stick i rödbetsskivorna. Riv eller hyvla över osten. Fördela purjolökssmöret och pistaschnötterna på gulbetorna. Klipp över smörgåskrassen och vrid över peppar. Strö över flingsalt och servera.

Fler recept med: Övrigt