Vårkyckling kan beställas i saluhallar. Här serveras den med toppmurklor, grön sparris och en god skummig sås med nötolja. Börja med att blötlägga murklorna. Köp liten flaska av oljan eftersom den härsknar fort.

För 4 personer

Ingredienser

700 g vårkycklingar
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
1 msk olivolja
12 gröna sparrisar

Citronglaze:

1 citron rivet skal och saft
2 msk strösocker

Murklor:

10 g toppmurklor torkade, OBS! blötlagda 30 min
1 salladslök
1 msk smör
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Nötskum:

2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
0,75 dl mjölk
0,5 msk hasselolja eller valnötsolja
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 krm vitpeppar nymald

Till servering:

nykokt färskpotatis

Vårkyckling med sparris, murklor och nötskum

 

1. Glaze: Koka ihop citronskal och saft med socker till simmig konsistens, ca 5 min. Låt kallna.
2. Kyckling: Sätt ugnen på 200C. Stöt senapsfrön grovt i mortel. Stycka kycklingen, lår och bröst för sig. Salta och peppra. Bryn kycklingdelarna i smör och olivolja ca 2 min på varje sida.
3. Pensla citronglaze på kycklingen. Strö på senapsfrön. Stek mitt i ugnen, bröst 10 minuter, lår 15 minuter. Koka sparrisen 2 min. Skär den i mindre bitar.
4. Murklor: Ta upp de blötlagda murklorna och skär dem i mindre bitar. Ansa och strimla löken. Stek murklor och lök i smör 2-3 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Värm vatten och kycklingfond. Tillsätt mjölk, nötolja och vinäger. Mixa med mixerstav tills det skummar. Smaka av med peppar.
6. Servering: Fördela sparrisen på tallriken och lägg på kyckling. Lägg murklor och salladslök runt om och skeda över nötskummet. Servera med färskpotatis.