Vaniljsyltad rabarber med jordgubbar

Förgräddade mandelformar kan frysas med eller utan chokladfyllning. Chokladfyllda formar kan tas direkt från frysen och gräddas före servering. Gräddningstiden blir då något längre.

Annonsen laddas.

Vaniljsyltad rabarber med jordgubbar

 

1. Mördeg: Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare.
Mixa till smidig konsistens.
2. Tillsätt smöret i ett par omgångar, äggulan och till sist allt mjölet.
Kör snabbt ihop till en slät pajdeg. Tryck ut degen i formarna.
Ställ dem kallt någon timme. Sätt ugnen på 175°.
3. Baka formarna i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills de har fått lite färg.
4. Chokladfyllning: Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i mikrovågsugn eller vattenbad på spisen.
5. Vispa äggvitan och sockret till ett fast skum.
6. Rör ner äggulorna i den varma chokladen och vänd sedan ner äggvitan.
7. Fördela chokladsmeten i de förbakade formarna. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen ”puffat upp”. Det tar ca 15 minuter, 18-20 minuter om formarna tas fyllda direkt från frysen.
8. Pudra med florsocker före servering. Servera med vaniljsyltad rabarber och myntacrème anglaise.

Vaniljsyltad rabarber med jordgubbar

400 g rabarber
3 dl vatten
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 msk citronsaft
500 g jordgubbar

1. Skala eventuellt rabarbern om den är grov.
Dela den i ca 4 cm långa bitar.
2. Koka upp vatten och socker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten vass kniv. Lägg fröna och stången i sockerlagen.
3. Lägg rabarber och citronsaft i sockerlagen. Låt sjuda sakta 2-3 minuter. Rabarbern ska vara mjuk men ändå hålla ihop. Låt den kallna i lagen.
4. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
5. Blanda rabarber och jordgubbar i en skål.

Myntacréme Anglaise

1 1/2 dl vispgrädde
1 knippe färsk pepparmynta
1 1/2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl strösocker

1. Koka upp grädde och mjölk. Ta kastrullen från plattan och lägg i den färska pepparmyntan. Låt dra ca 15 minuter.
2. Vispa ihop socker och äggulor. Sila gräddblandningen över äggvispet. Blanda väl.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt den sjuda på svag värme, under ständig omrörning, tills den tjocknar lite lätt.
Häll upp i en skål och ställ i kylen.

Recept från Allt om Mat