Vaniljsufflé med flädermarinerade jordgubbar

Louise: ”Fläder är en av mina bästa barndomssmaker. Den doftar verkligen sommar.”

30 min

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smöra fyra suffléformar (ca 8,5 cm i dia-meter). Ströa dem med socker.
3. Smält 20 g smör i en kastrull. Rör i mjölet, låt fräsa 30 sek.
4. Halvera vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och tillsätt till kastrullen. Häll i mjölken och låt koka till en tjock kräm under kraftig vispning. Häll över i en bunke och låt svalna 3 min.
5. Rör ner äggulor och 1/4 dl konc flädersaft i bunken.
6. Vispa äggvitor, citronsaft och 3/4 msk socker med elvisp på medelhastighet till ett skum. Tillsätt resterande socker och vispa på full hastighet till en styv maräng.
7. Vänd ner 1/3 av marängskummet i ägg-smeten och rör till en slät smet. Vänd försiktigt ner resten av skummet med en slickepott. Försök att bevara så mycket luft som möjligt i smeten.
8. Fyll formarna med smet precis upp till kanten, eller häll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa massan i formarna. Släta till ytan med en kniv. Grädda suffléerna 12–14 min mitt i ugnen.
9. Snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med 2 msk konc flädersaft.
10. Ta ut suffléerna och pudra dem med flor-socker. Servera genast med jordgubbarna.

Recept från /LagaLätt