De nya gelatinbladen av mindre modell behöver inte kramas ur på vätska efter blötläggning.

För 8 personer

Ingredienser

Panna cotta

2,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
0,5 citron finrivet skal
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker

Äppelkompott

4 äpplen
0,75 dl strösocker
1 dl vatten
1 kanelstång

Vaniljpannacotta med kanel och äppelkompott

  1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min.
  2. Snitta vaniljstången på längden. Finriv citronskalet. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och citronskal i en kastrull, under omrörning.
  3. Dra kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången, skrapa ner fröna i smeten. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då.
  4. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar. Servera i formarna eller stjälp upp på fat genom att lossa försiktigt runt kanten med en liten vass kniv.
  5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i cm-stora bitar. Lägg hälften i en kastrull med strösocker, vatten och kanelstång. Koka tills äppelbitarna mosar sig. Det tar 10-15 minuter beroende på äppelsort.
  6. Tillsätt resten av äppelbitarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.