Mild och somrig dessert som går bra att förbereda. Servera överblivet crunch till glass och sorbet.

För 20 pers

Ingredienser

Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch

7 1/2 dl vispgrädde
250 g vit choklad
2 vaniljstänger

Kompott

1 1/4 kilo rabarber
2 1/2 dl strösocker
2 lime

Crunch

2 1/2 dl skrädmjöl eller vetemjöl
125 g smör
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
50 g mandelflarn

40 min + 1 timme i kylen + 10 min i ugn

Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch

1. Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda dem med chokladsmeten och ställ kallt ca 1 timme.

2. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limesaften i kastrullen. Låt koka utan lock ca 10 min. Rör i limeskalet och låt kompotten kallna.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, smör, socker och salt. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mandel. Rosta blandningen mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg, rör om några gånger under tiden. Låt kallna.

4. Vispa vaniljmoussen fluffig med elvisp. Fördela den i små glas. Lägg på rabarberkompott. Strö över crunchet precis före servering.