Vaniljmousse med rabarberkompott och jordgubbssallad

Vanilj, rabarber och jordgubbar är gott att ha i en dessert. Fyll små plastglas eller glas med mousse och rabarber och förvara i kylväskan. Packa jordgubbssalladen i separat burk och lägg på den vid servering. Garnera med chokladspröt och mynta.

1. Rabarberkompott: Skär rabarbern i cm-stora bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljfrö, socker och kardemumma i en kastrull och låt sjuda 5–7 min tills rabarbern blivit mjuk. Rör om då och då. Låt kallna.
2. Vaniljmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädden med vaniljfröna. Lyft upp gelatinet och smält det på svag värme i lite av grädden och rör ner det i äggsmeten. Vänd ner vaniljgrädden.
3. Häll upp hälften av smeten i 12 plastglas, som rymmer ca 2 dl. Ställ dem ca 30 min i kylen. Täck moussen med rabarberkompotten. Fyll på med resten av moussen. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.
4. Jordgubbssallad: Koka upp vatten, socker och stjärnanis. Låt kallna. Skär jordgubbarna i bitar, lägg dem i en skål och häll över sockerlagen.
5. Toppa moussen med jordgubbssalladen strax före serveringen. Garnera med chokladspröt och strimlad mynta.

Recept från