Vaniljkrämsfylld äppelpaj

Recept på vaniljkrämsfylld äppelpaj. Läcker äppelpaj med mycket smak av kanel och kardemumma. Vaniljkrämen gör pajen len och saftig.

För 8 bitar:

Ingredienser

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk rårörsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning:

4 äpplen syrliga
2 msk rårörsocker
2 tsk kanel mald
1 tsk kardemumma stött
2 krm ingefära mald
50 g röda vinbär

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
2 msk rårörsocker
1 ägg

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

ev vispad grädde

25 minuter + 45 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Lägg smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Mixa till ett smul. Tillsätt  ägget och mixa hastigt  ihop till en deg. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda äppelklyftorna med socker, kanel, kardemumma och ingefära. Fördela äpplena i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Kräm: Halvera och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och -frön, grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen från plattan, plocka bort vaniljstången och vispa i ägget.
  4. Höj ugnsvärmen till 200°. Ta ut kakan, strö över vinbären och häll över vaniljkrämen. Grädda kakan ytterligare ca 25 min, tills krämen stelnat. Ta ut och låt svalna. 
  5. Pudra över florsocker och servera gärna med en klick grädde.