Som tillbehör räcker glassen till många, dubbla annars receptet.

För 10 person(er) som tillbehör

Ingredienser

1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 gelatinblad
6 äggulor
1 dl strösocker

20 min+tid att svalna+40 min i glassmaskin

1. Ställ en form till glassen i frysen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Värm grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen.
3. Sjud smeten under omrörning tills den tjocknat. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten. Låt kallna. Ta upp vaniljstången.
4. Frys smeten i glassmaskin ca 40 min till krämig konsistens. Fyll den kalla formen och förvara i frysen fram till servering.  Om glassen är hård när den tas ut från frysen kan den stå framme i rumstemperatur ca 15 min före servering.

Fler recept med: Övrigt