Ingrids vaniljbullar

Vaniljbullar – bästa receptet. Godaste vaniljbullarna med smak av kardemumma, smör och vaniljsocker. Servera bullarna nygräddade – går också bra att frysa och värma.

Vaniljbullar, Ingrids Receptbild - Allt om Mat
Lars Paulsson

Vaniljbullar, Ingrids

Ingredienser 24 bullar

vaniljbullar
0,5 tsk salt
150 g smör
1 dl strösocker
13 dl vetemjöl, 12 dl + 1 dl till utbaket (ca 720g)
5 dl mjölk
1 tsk kardemumma, stött
50 g jäst, för söta degar
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
6 msk strösocker
3 msk vaniljsocker
Pensling
1 st ägg
2 msk pärlsocker

Vaniljbullar

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt vila under bakduk
ca 40 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta ca 40 x 25 cm.
Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta.
Rulla ihop till rullar från långsidan.
3. Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250°.
4. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept från