Den som vill överraska med nybakad galette till frukost kan låta den kalljäsa i kylskåp och grädda den på morgonen. Den blir inte riktigt lika porös men lika god. Baka den då på kallt vatten, tryck ut degen direkt på plåten. Strax före gräddning hyvla över smör och strö på
socker.

För 10 st

Ingredienser

0,4 pkt jäst för söta degar
2 msk vatten ljummet
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör mjukt
2 tsk kardemumma grovt, stött
3 dl vetemjöl

Strössel

50 g smör
2 msk strösocker

1. Blanda ut jästen med vattnet. Rör strö- och vaniljsocker med smöret tills det är poröst. Blanda jäst, smör- och sockerblandning, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa ca 2 timmar.
2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och tryck ut den till en stor rund kaka på en plåt med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter.
Hyvla över kallt smör och strö på socker.
3. Grädda galetten mitt i ugnen 12-14 min. Skär den i tårtbitar.