Vanilj- och jordgubbsbullar

Recept på vanilj- och jordgubbsbullar. Saftiga bullar med generös fyllning.

För 30 bullar:

Ingredienser

125 g smör rumsvarmt
1 vaniljstång
50 g jäst
5 dl mjölk kall
0,5 dl sirap vit
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl special -14, (780–840 g)

Jordgubbssylt:

500 g jordgubbar
1,5 dl syltsocker

Fyllning:

200 g smör rumsvarmt
300 g mandelmassa
1 dl marsánpulver
0,75 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde

Pensling:

1 ägg

Garnering:

50 g smör
1,5 dl rårörsocker

1 timme + 2 timmar -jäsning + 12 minuter i ugn

Vanilj- och jordgubbsbullar — gör så här:

  1. Tärna smöret. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna, spara stången till kompotten. Rör ut jästen i mjölken i en bakmaskin. Blanda i smör, vaniljfrön, sirap, salt och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig ca 15 min i -maskin. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.
  2. Sylt: Snoppa och grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och vaniljstång. Koka ca 5 min. Låt kallna.
  3. Fyllning: Vispa ihop smör, mandelmassa, marsánpulver, socker och grädde till en smidig smet.
  4. Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 30 x 50 cm. Bred på mandelmassefyllning och därefter jordgubbssylt.
  5. Vik över degen och kavla den lätt. Skär i ca 3 cm tjocka längder och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bak-plåts-papper. Klicka eventuellt lite jordgubbssylt i mitten. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.
  7. Garnering: Smält smöret och pensla bullarna. Doppa dem i rå-rörsocker.

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt