Valnötsbröd i korg

Låt brödet jäsa i korg och grädda det på baksten eller på het plåt.

15 min + 1 1/2 timme jäsning + 30 min i ugn

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt. Blanda ner dinkelflingor och dinkelmjöl. Arbeta ner vetemjölet lite i taget till en smidig deg.

2. Rosta valnötskärnorna ca 5 min i en torr stekpanna på låg värme. Blanda ner dem i degen. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i bunken ca 30 min.

3. Ta upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och knåda den ca 5 min. Forma två jämnstora bröd. Lägg dem att jäsa i väl mjölade ­jäskorgar eller i en mjölad handduk i en rund skål eller ett durkslag. Låt dem jäsa ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med en baksten eller plåt i nedre halvan av ugnen. Stjälp upp bröden ur ­korgarna direkt på het baksten ­eller plåt. Släng in några isbitar i botten på ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda bröden ca 30 min. Låt dem svalna på galler.

Recept från