Utflyktsbröd

Variera mackorna med olika fyllningar, t ex rökt kalkon, ädelost och tomater, eller salami, brieost och rosésallad.

1. Hacka tomaterna grovt. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet på jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, hackade tomater, solroskärnor, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta, ca 4 x 12 cm. Lägg degplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel och låt jäsa utan bakduk ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 10–12 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
4. Klyv bröden på längden. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor. Fördela ost, skinka och sallad på brödens underdel. Droppa över olivolja och krydda med peppar. Lägg på brödens överdel och servera, eller ta med de fyllda bröden inlindade i plastfolie på utflykten.

Recept från