Ukrainsk rödbetssoppa med pompuski och vitlökssås

30 min + 90 min koktid
Till den mustiga soppan serveras pompuski, små brytbullar som doppas i vitlökssås.

1. Skölj köttet och lägg det i en stor gryta. Häll på vatten, koka upp och sjud ca 10 min. Skumma väl. Lägg i buljongtärningarna.
2. Skala rödbetor och morötter. Lägg dem i grytan med köttet och koka dem mjuka, ca 20 min. Ta upp dem och låt svalna. Koka köttet ytterligare 30–40 min eller tills det är mört. Ta upp köttet och skär det i små bitar.
3. Ansa och strimla vitkålen. Skala och skär potatisen i tärningar. Riv rödbetorna och morötterna på den grövsta sidan av rivjärnet.
4. Fräs vitkålen i oljan utan att den tar färg ca 10 min. Tillsätt de strimlade grönsakerna och tomatpurén och fräs under omrörning ca 5 min.
5. Lägg grönsakerna i buljongen. Tillsätt potatisen och kött-bitarna och koka soppan ca 15 min.
6. Ta grytan från värmen. Pressa i citronsaft och vitlök. Smaka av med socker och salt.
7. Servera med creme fraiche, citronskivor och pompuski med vitlökssås. Garnera med dill eller persilja.

Recept från