Ugnsomelett med gräddig svamp och löjrom

Recept på ugnsomelett med gräddig svamp och löjrom. Servera omeletten snyggt i små portionsformar. Toppa med lyxig löjrom.

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

300 g kantareller eller trattkantareller eller 25 g torkad svamp
6 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde + 1 dl
1 tsk salt + 1/2 tsk
1 krm vitpeppar nymald, + 1 krm  
2 msk smör
100 g löjrom
2 msk gräslök finskuren

30 minuter + 45 minuter i ugn

Ugnsomelett med gräddig svamp – gör så här:

  1. Lägg torkad svamp i kallt vatten 2–3 timmar. Sätt ugnen på 125° och ställ in en långpanna med vatten i ugnen.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 dl grädde, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Häll ca 3/4 dl smet i smorda portionsformar. Grädda formarna i vattenbad 45 min–1 timme eller tills smeten stelnat.
  3. Skär svampen i mindre bitar. Fräs den i smör på medelvärme ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Häll på 1 dl grädde och låt sjuda ca 2 min. Fördela svampen på äggstanningen. Lägg en tesked löjrom på varje. Strö över gräslök och servera.

 

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson