Ugnsbakade morötter med dukkah och naanbröd

Recept på ugnsbakade morötter med dukkah och naanbröd. Fröblandningen dukkah ger crunch och smak till de söta morötterna.

För 10 personer:

Ingredienser

2 kilo knippmorötter
0,5 dl olivolja
3 msk korianderfrön hela
2 tsk flingsalt

Dukkah:

1,5 dl sötmandel
0,5 dl sesamfrön med skal
0,5 msk korianderfrön
0,5 msk spiskummin hel
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

5 naanbröd
2 msk olivolja
6 dl smetana

30 minuter + 25 minuter i ugn

Ugnsbakade morötter med dukkah och naanbröd — gör så här:

  1. Dukkah: Sätt ugnen på 175°. Rosta mandeln på en plåt mitt i ugnen 10–15 min, tills de fått fin färg. Låt kallna. Finhacka mandeln.
  2. Rosta sesamfrön, koriander och spiskummin i en torr panna. Stöt frön och kryddor i en mortel. Blanda frön, kryddor och mandel. Krydda med salt och peppar.
  3. Höj ugnsvärmen till 250°.  Skrubba morötterna och halvera dem eventuellt på längden.
  4. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över korianderfrön och flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca
    15 min, tills morötterna är något mjuka men har en kärna kvar.
  5. Pensla naanbröden med olja. Grilla dem på grillen ca 2 min på varje sida.
  6. Servera morötterna med naanbröd, dukkah och smetana.
Fler recept med: Buffé, Grönsaker, Indiskt, Övrigt