Ugnsbakad torskrygg med höstsvamp, potatispuré och örtfondsås

Ulf Wagner har komponerat varmrätten speciellt för Allt om Mat:s läsare. Sås och potatismos kan förberedas 6–8 timmar före servering. Ett underbart recept på torskrygg.

1 timme + 25 min i ugn

Ugnsbakad torskrygg med höstsvamp, potatispuré och örtfondsås – gör så här:

  1. Örtfondsås: Koka ihop vatten, vin, portvin och fond tills hälften återstår.
  2. Potatispuré: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Tillsätt smör och äggulor, vispa snabbt ihop till en puré. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2 dl ost. Fördela moset i ugnssäkra portionsformar. Strö över 1 dl ost.
  3. Höstsvamp: Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Stek svampen i smör tills vätskan kokat in. Låt lök och vitlök steka med mot slutet. Krydda svampen med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 125°. Halstra torsken i smör med eventuell skinnsida nedåt. Krydda med salt och peppar. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 15 min.
  5. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera potatispurén mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.
  6. Strimla och koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
  7. Koka upp såsen och vispa i smör och örter. Lägg upp fisken på tallrikar tillsammans med sås, svamp och sockerärter. Servera med ­purén.

Recept från