Ugnsbakad kotlettrad med sötsur sås

Att lågtemperatursteka köttet i ugnen i 125° tar naturligtvis lite längre tid. Men resultatet är ett saftigare kött, väl värt att vänta på.

1. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kotlettraden runt om.
Gnid in den med finriven ingefära. Bryn i smör runt om.
Placera köttet i en ugnssäker form. Stick en ugnstermometer mitt i köttets tjockaste del. Ställ formen i mitten av ugnen. Efterstek till
68-70° innertemperatur. Det tar ca 1 1/2 timme.
2. Såsen: Skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar.
Skala vitlöksklyftorna. Bryn grönsakerna i smör under omrörning 5-10 minuter.
3. Tillsätt vinägern och låt den koka in till hälften. Tillsätt vatten, 100 g katrinplommon, lagerblad och tomatpuré. Sjud buljongen på svag värme, under lock 1/2 timme.
4. Sila skyn. Pressa ur mesta möjliga vätska med en sked. Tillsätt soja, kalvfond och eventuellt stekspad från köttet.
Reducera till 4 deciliter. Smaka av med salt. Red av med maizena redning. Ge såsen ett uppkok före servering.
Lägg resten av katrinplommonen och finhackad timjan i såsen.
5. Ta köttet ur ugnen och låt det vila täckt med folie 8-10 minuter.
Skär upp i centimetertjocka skivor. Servera tillsammans med potatismos eller pressad potatis och haricots verts.

Recept från