Turkiska piroger

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Turkiska piroger

1/Smält matfettet i en kastrull, rör i mjölken och ljumma till fingervarmt. Smula ner jästen i en skål, rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt salt och det vispade ägget.

2/Blanda i vetemjöl, lite i taget, och rör ihop till en smidig deg: knåda till sist med händerna. Strö på lite mjöl och ställ degen att jäsa under duk, cirka 30 minuter.

3/Skala och hacka löken, vitlöken och purjolöken. Fräs löken mjuk och glansig i olja, lägg i färsen och stek under omrörning; mosa färsen smulig med en trägaffel. Blanda i grovt riven rå potatis och krydda med salt och peppar, paprikapulver och ev. lite kanel. Rör om och stek lök, färs och potatis ytterligare med en bottenskyla vatten. Låt det puttra 5–7 minuter tills potatisen mjuknat och vattnet ångat bort. Observera att fyllningen får inte vara för ”våt”!

4/ Sätt ugnen på 200 grader.

5/Dela degen i 10–12 delar. Rulla till bullar och kavla ut dem till cirklar. Fördela några msk fyllning tvärs över cirkeln, lyft upp cirkelns sidor över fyllningen och nyp ihop kanten på ovansidan, så att du får en kanotformad pirog. Nyp kanten i vågmönster.

6/Lägg pirogerna på bakplåts-papper på en plåt, låt dem jäsa 15 minuter och pensla dem med vispat ägg; strö eventuellt på lite sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de är guldgula.

Recept från