Tryfferad purjolökssoppa med pocherat ägg

Tryffelolja finns med olika koncentration, ju mindre flaska desto högre koncentration. Vi har använt Zetas (250 ml) som finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Smaka dig fram. För att få ett lika kraftigt skum som på bilden måste man köra några matskedar av soppan i en sifon. Med mixerstav får man bara ett lätt skum som inte håller lika länge.

1. Soppa: Skala och skär potatisen och löken i mindre bitar.
Låt koka i buljongen under lock tills de är mjuka. Mixa soppan slät och skummig med mixerstav. Smaksätt med
tryffelolja, salt och peppar.
2. Ägg: Koka upp vatten och vinäger i en traktörpanna.
Knäck äggen, ett i taget, i en kaffekopp och låt det försiktigt glida ner längs kanten på pannan. Sjud äggen, några i taget, på svag värme ca 3 minuter.
Lyft upp äggen med hålslev och placera dem på en
handduk.
3. Fräs schalottenlöken i tryffeloljan, på medelhög värme, någon minut.
4. Servering: Lägg äggen i varma sopptallrikar. Häll den heta soppan över. Skeda några droppar tryffelolja och lök på äggen.
Garnera med färsk körvel.

Recept från